Kikare

Så väljer du rätt kikare


Att välja kikare kan verka krångligt, men det behöver det inte alls vara. Vi kommer här att beskriva tekniken bakom kikare och ge en översikt över olika typer av kikare och deras användningsområden. Vi hoppas att du kommer att tycka det är lika spännande med kikare som vi gör. Välkommen till en ny värld med kikare i många former och för alla tillfällen.

Synen är kanske människans viktigaste sinnesorgan. Via ögat hämtar vi vår information från omvärlden. Ibland räcker inte ögat till när vi vill betrakta ett avlägset föremål. En kikare är ett optiskt instrument, där linser eller krökta speglar ökar synvinkeln till föremål långt bort, så att man kan se finare detaljer än med blotta ögat. Genom okularet uppfattar ögat en bild på nära avstånd och med större bildvinkel. Prismakikare har oftast en tub för vardera ögat, vilket ger djupseende.Det är ditt val

Vilken kikare du skall välja beror på vad du tänkt använda den till. Det finns kikare avsedda för speciella användningsområden som t.ex. marinkikare, nattkikare, teaterkikare eller spottingscope. Eller föredrar du en pocketkikare eller allroundkikare, som passar alldeles utmärkt för de flesta tillfällen. En sak är säker, du kommer att ha mycket glädje av din kikare under många år framöver och tänk på att ta med den så ofta du kan.
Det finns två typer av kikare: porroprismakikare och takkantprismakikare.

Porroprisma

Porroprismakikaren är den klassiska kikarmodellen, uppbyggd med rätvinkliga prismor förskjutna 90 grader. Det finns olika kvaliteter av porroprismor. De bästa kallas BaK-4 prismor. De kan ge 40 % mer ljus under dåliga ljusförhållanden. Porroprismasystemet ger optimal tredimensionell syn, d.v.s. stort skärpedjup.Takkantsprisma

Takkantprismakikaren är en nyare och mer modern, smidig, kompakt och lätt kikare. Den linjära ljusgenomgången ger optimal ljusstyrka och den speciella konstruktionen är anledningen till att takkantprismakikare som regel är dyrare än porroprismakikare.

Utgångspupill

Utgångspupillen är den ljusa punkt vi kan se i okularet när vi håller kikaren mot ljuset. Storleken på utgångspupillen beräknas genom att dividera objektivets diameter med kikarens förstoring. Det mänskliga ögats pupill är i dagsljus ca. 2mm och i mörker upp till 7mm.

Pupill i dagsljus

I starkt ljus drar sig ögats pupill samman, så i normalt dagsljus är en utgångspupill med en diameter på 2–3mm tillräcklig.

Pupill i skymning

Under svaga ljusförhållanden utvidgas ögats pupill för att släppa in mer ljus. En kikare som skall användas på natten eller i skymning bör ha en utgångspupill med en diameter på 5–7mm.

Förstoring

Har man en 7x kikare betyder det inte att den förstorar föremålet 7 gånger, utan att man kommer 7 gånger närmare motivet. Ett motiv på ett avstånd av 700m kommer i kikaren att se ut som om det var 100m bort.

Relativ Ljustyrka

Den relativa ljusstyrkan är den matematiska benämningen på kikarens förmåga att återge motivet under olika ljusförhållanden. Den beräknas genom att dividera objektivets diameter med förstoringen och ta resultatet i kvadrat.Skymningstal

Ju högre skymningstalet är, desto bättre är kikaren att använda i skymning. Skymningstalet beräknas som kvadratroten ur produkten av förstoringen och objektivdiametern.Antireflexbehandling

En kikare innehåller åtskilliga linser och linselement. Reflexion i dessa ger ljusförluster i kikaren. För att minska förlusterna antireflexbehandlas linsernas ytor genom att en tunn beläggning av
metallegeringar påförs.Kikare och glasögon

Det finns i dag många människor som använder glasögon och många av dem kan inte undvara dem när de skall titta i en kikare. Det finns kikare som ger glasögonbärare fullt synfält. Okular
linserna är då speciellt uppbyggda med hög ögonpunkt eller långt ögonavstånd. De flesta kikare
har glasögonvänliga gummiögonmusslor som kan böjas in så ögat kommer så nära okularlinsen
som möjligt. Om man inte böjer in ögonmusslorna tappar man ca 15% av synfältet. Kom alltså ihåg att böja in ögonmusslorna om du har glasön. Det ger dig en perfekt återgivning av alla motiv.
kompass

Kompass
Kikaren har inbyggd kompass

fixfocus

Fix Fokus
Du behöver inte ställa skärpan utan ser skarpt överallt

nitrogenGasfylld
Förhindrar imbildningar på linserna
shockproofStöttålig
Kikaren är byggd för att klara lite tuffare tag
waterproofVattentät
Vattentät ner till ett visst djup. Varierar mellan olika modeller
wideangleVidvinkel
Synfältet på denna kikare är bredare än vanligt. Perfekt om man vill följa en fågel i flykten
Så här använder du din kikare

Dioptri-inställning

Använder du din kikare utan glasögon och har olika synstyrka på dina ögon krävs det att du gör en dioptri-inställning på din kikare.

För kikare med centrumfokusering
För att ställa in din kikare börjar du med att blunda med höger öga och ställ in skärpan på ca 200 m
avstånd med vänster öga. Blunda nu med vänster öga och justera
skärpan på högerokular. OBS! Titta hela tiden på samma föremål.
Använder du glasögon eller inte har nåt synfel ska dioptri-justeringen normalt stå på normal, mittenläget.

För kikare med individuell fokusering
Blunda med ett öga i taget och ställ skärpan på
respektive okular på ett objekt ca 200 m bort. OBS! Titta hela tiden på samma föremål.
Använder du glasögon eller inte har nåt synfel ska dioptri-justeringen normalt stå på normal, mittenläget.
Walters Foto
Storgatan 19
593 30 Västervik
0490-174 50


Organisationsnummer:
556540-6898

Våra öppettider
Telefon och butik
Helgfri Vardag 9-18
Helgfri Lördag 10-15


Kikare

Fyndhörnan